Hem de ser capaços de cultivar les emocions constructives i diferenciar-les de les disruptives?
El naixement és el primer contacte amb la vida, és un moment carregat d’emocions. Per primer cop sortim a l’exterior i prenem un nou contacte amb la mare que ens ha portat dins seu, ara ens acarona, ens abraça… tot és ple de llum, sorolls, res és automàtic. Dins sentim gana, de fora rebem l’aliment, entremig l’espera, el sofriment, el plor. Espera, dolor, satisfacció, alegria, por. El somriure social dependrà de la nostra socialització, de la nostra obertura al món.
Podríem intentar sentir com va ser aquest primer moment?
Quines emocions vàrem sentir?
Com va ser el nostre primer contacte amb l’entorn social?
Controlar les emocions, l’equilibri entre elles, coneixents i reconèixer el nostre entorn, ens fa ser més conscients i ens capacita per generar sentiments que ens faciliten l’obtenció de coneixements i incrementa la nostra capacitat d’adaptació i l’habilitat per regular les emocions en un mateix i en altres.
Si encarem el camí, observant i reconeixent les emocions, anirem configurant el nostre mapa emocional. Escoltem i donem lloc a cada emoció.
Escoltem aquest reguitzell d’emocions:
Alegria, amargura, estimar, empatia, penediment, gelosia, ràbia, còlera, compassió, confiança, confusió, commoció, desengany, desesperació, dol, enveja, esperança, ofensa, feliç, honestedat, il·lusió, impotència, indiferència, indignació, por, odi, revelació, plaer, resignació, orgull, venjança, seguretat, culpa, llibertat, buidor, ceguera, serenor, soledat, solitud, sorpresa, vergonya, desànim, agraïment, tendresa, frustració, entusiasme, enamorament, hipocresia, remordiment, indignació.
En escoltar-les, hem notat que algunes ens són més familiars que les altres i les sentim com a pròpies, d’altres ens sobrepassen o es fan estranyes.
Cada un de nosaltres percep de manera diferent cada emoció, aquestes sensacions són intransferibles.
Uns podem viure una emoció com a positiva i d’altres sentir la mateixa emoció com a negativa. Enamorar-se per exemple, pot ser una emoció que ens fa vibrar, que ens fa sentir vius, o pel contrari ens fa vulnerables, o ens dóna sensació de feblesa.
Si cultivem les emocions positives, estem millorant com a persones i fem camí cap a la recerca de la felicitat que segurament podrem valorar al final de les nostres vides.
L’optimisme ens ajuda i facilita una vida més plena i serena cap a nosaltres, els altres, l’univers i tot el que ens envolta. Ens ajuda a estar de bon humor, una capacitat imprescindible per a ser més resilients.
És un camí que decidim. Aferrar-nos a les emocions positives ens fa més coherents amb nosaltres mateixos.
Tot i això les emocions existeixen per alguna raó, tant les constructives, com les destructives. Per entendre el que ens va bé cal conèixer el seu contrari. Nosaltres hem de ser capaços de diferenciar-les i adonar-nos de quina tendència té el nostre ser per aferrar-nos a unes o altres.
Perquè de vegades necessitem arrapar-nos a les emocions negatives que sabem que ens produeixen un profund mal estar?
Tenim consciència de les nostres emocions, som capaços d’autoregular-nos, ens motiva a realitzar els nostres projectes, a empatitzar amb els altres a gaudir de les relacions socials.
Davant de les dificultats a quines emocions ens aferrem?
Què busquem? Què anhelem?
Veiem el got mig ple o mig buit?
Molts autors expliquen que les emocions s’entrenen com s’entrena la nostra manera de pensar, d’interpretar. No sempre podem ser tan feliços com voldríem, però podem ser protagonistes del nostre estat d’ànim.
Les emocions sorgeixen del sistema nerviós de manera espontània, aquestes poden ser positives o negatives venen donades per un estímul extern o intern i ens produeixen conductes de reacció automàtica.
Aquest sistema nerviós s’activa quan els organismes les persones detecten un perill, una amenaça, un desequilibri de la situació percebuda o viscuda anteriorment.
Aprendrem a polir el nostre mapa d’emocions, un mapa que es dibuixa amb les relacions que establim amb nosaltres, la família, els amics, la nostra xarxa de bons tractes…
Si fomentem les emocions positives, augmentaran les sensacions agradables en el nostre cos i això ens ajudarà a generar un sentiment de relaxació i felicitat.
Les emocions ben gestionades ens ajuden a viure el dia a dia i resoldre les dificultats o les coses bones que ens passen al llarg del dia.
Si escoltem les nostres emocions, tot i que molts cops ens costa, podrem veure aquelles sensacions que ens representen aquells aprenentatges que hem de fer.
Les emocions són indicadors de canvis, sentir el que ens agrada i el que no ens agrada ens ajuda a avançar amb seguretat.
El meu agraïment a Montse Vallès per la seva col-laboració

Moltes gràcies Fina!
👍👍
Es un camp immens el de les emocions. Al llegir tot el llistat, així fixant-me una mica en el ressò que em feia,
anava trobant sense voler, algunes situacions que havia viscut i em recordaven aquestes emocions…
Certament sempre hi ha feina a fer, si un vol deslliurar-se del pes que masses vegades arrosseguem sense adonar-nos-en.
Gràcies !!