La sexualitat és bàsicament la recerca del plaer a través del cos que ens permet sentir diferents sensacions de manera individual o col·lectiva. És un medi de comunicació intern cap a nosaltres mateixos i extern si compartim.

Dins la xerrada parlarem de la influència de les cultures, educació, religions, canvis socials, que van omplint la nostra manera d’entendre, viure i compartir la sexualitat.

Com podem llegir a l’article sobre la “caseta de la resiliència” la sexualitat forma part dels nostres fonaments. Dins el fenòmen de la resiliència, la sexualitat es presenta en totes les etapes de la vida, des de fase fetal fins a la vellesa.

Si des de la nostra infantesa gaudim d’un bon acompanyament sobre la sexualitat garantirem una sexualitat adulta des de la consciència.

Obrirem un ventall de recursos per treballar-ho en les diferents fases del desenvolupament ja que en qualsevol moment de la vida podem descobrir aquest món de maneres diferents que ens ajudarà a gaudir de una sexualitat més plena i positiva, veient com ens han influenciat les diferents experiències i com les hem interioritzat al llarg de la nostra infància.

La sexualitat com a plaer ens ajuda a segregar el neurotransmissor de l’oxitocina, també anomenat hormona de l’amor, associada a la confiança i socialització que afavoreix el desenvolupament dels vincles afectius i la sexualitat complaent, una aliada del procés de la resiliència.

També l’oxitocina té la capacitat de produir empatia, ens dóna la oportunitat de reconèixer les emocions i respondre efectivament.

Els estudis ens demostren la necessitat de fer un bon procés i la influencia de la nostra xarxa per acompanyar-nos. Aquest camí es construeix amb una bona autoestima, compartir deixant de banda la solitud, utilitzant la comunicació verbal i no verbal, acceptant com som, superant les nostres limitacions que ens produeixen vergonya, analitzant els nostres traumes, buscant el sentit del humor… ens ajudarà a la nostra sexualitat.

Aquesta xerrada va dirigida a professionals, a pares, mares i persones que volen acompanyar o viure una sexualitat trencant amb els estereotips establerts.

Exercici pràctic

Agafa temps per a tu, estira’t, busca la tranquil·litat del teu entorn, que no hi hagin interferències, agafa un objecte agradable, com podria ser una pilota, una ploma… deixa fluir la teva creativitat i la teva imaginació, gaudeix del moment i observa. Deixa’t sorprendre pel que vius.

Altres exercicis

Passem a l’acció: experiment amb diferents aliments amb la seva degustació, busquem coses que ens facin riure provocant-nos somriures. Gaudim d’una bona pel·lícula, una bona música, introduïm la meditació, el caminar…

Tot això ens proporcionarà una regulació dels nostres neurotransmissors, com ara oxitocina, a partir d’accions positives que incorporarem a la dinàmica del dia a dia.

Observant la afectivitat, el amor, el desig, les creences, els rols adquirits que hem rebut o percebut, podem veure en quin procés de resiliència estem i com podem millorar, l’oportunitat de la resiliència secundària.

Per tant, aquest treball és un procés d’aprenentatge i socialització que ens ajuda a empatitzar amb les altres persones i poder compartir el procés de manera més assertiva, empoderar-nos a partir de les nostres dificultats i  omplint les nostres motxilles de recursos personals i col·lectius millorant la nostra resiliència.

El dia a dia ens busquem petits moments per observar els nostres desitjos i plaers decidint com potenciar-los provant coses que ja coneixem i coses diferents, introduïnt una mirada creativa i divertida a partir de jocs, busquem recursos a partir de lectures, pel·lícules, coses compartides amb la nostra xarxa de bons tractes.

Llibres recomanats

El amor que nos cura – Boris Cyrulnik, Ed. Gedisa

Masters of Sex: Vida y época de William Masters y Virginia Johnson

Manual del amante moderno – Dr. Delgado, Ed. La Liebre de Marzo

La maternidad y el encuentro con las propias sombras – Laura Gutman, Ed. Integral

Registrat en aquest enllaç i estigues al corrent de les noves entrades al blog.