És important saber dir que NO, saber posar límits des de l'”apego” segur per poder tenir un bon vincle amb les altres persones, i sobretot amb un mateix, sense por a ser rebutjats, podent expressar les necessitats que percebem amb un missatge assertiu.

Per exemple, quan el nostre apego de base ha estat evitatiu, rebem el NO com un “No perquè no”. Quan aquest apego ha estat ansiós ambivalent, per exemple, el nostre inconscient rep aquest NO com una amenaça, i voldrem aconseguir el SÍ a qualsevol preu.

És un adverbi de negació, però això no vol dir que aquesta paraula en si sigui negativa.

Trobem un equilibri a l’hora de sostenir el NO, quan activem la part frontal del nostre cervell, és a dir, el neocòrtex, que ens ajudarà a gestionar les nostres emocions, regularitzant el sistema límbic i gestionant els nostres instints més primaris del sistema rèptil. Tot això ens resulta més fàcil quan activem aquesta capacitat resilient.

A vegades aquest NO ens pot traslladar a connectar amb un trauma no resolt i, per consegüent, a una situació d’estrès posttraumàtic.

Per tant, gestionar bé un NO ens ajuda a arribar a l’equilibri. Aquesta coordinació i harmonia entre el SÍ i el NO ens ajuda a transcendir més enllà d’allò b o d’allò dolent en les decisions que prenem. Quan transcendim, arribem a l’estat de resiliència, és a dir, som capaços d’acceptar un SÍ o un NO sense provocar un desequilibri entre els altres i nosaltres.

A vegades un NO ens pot activar records de la infància. Quan aquest NO està acompanyat amb paraules amoroses, ens pot ajudar a reflexionar sobre els límits per adaptar-nos molt millor al nostre entorn natural i social.
Un NO ens ajuda a gestionar la nostra integritat. El to, la freqüència, la velocitat, pot determinar un significat o un altre, una funció o una altra, dins de les nostres relacions.

Contestant a la pregunta: A quines coses haig de dir que NO? Un NO a les coses que no ens fan sentir bé; sembla molt fàcil de dir o d’escoltar…però el dia a dia a vegades no és tant planer. Potser és un dels nostres reptes, aprendre a dir que NO, a una feina, a una relació, a parlar d’un tema, a una acció o a un pensament…

En definitiva, direm que NO a tot allò que no vingui des de l’amor.